miesanie DIY e-liquid (www.e-smoke.sk)

Ako miešať DIY e-liquid - pre pokročilých
2. časť

V prvej časti sme sa venovali miešaniu Shake and Vape náplní (fľaška s obsahom aroma koncentrátu a voľným miestom pre bázu s nikotínom), teraz sa naučíme miešať v ľubovoľnom množstve v požadovanej sile nikotínu s použitím akejkoľvek arómy. Pri výrobe vlastného DIY e-liquidu máte ešte väčšiu slobodu pri mixovaní. Jediným ohraničujúcim faktorom je len vaša predstavivosť a objem vašej fľašky.

Čo potrebujem mať na miešanie:

Aróma - Jedná sa o vysoko koncentrovanú príchuť, ktorá nie je určená na inhalovanie v čistej podobe! Príchuť je potrebné zmiešať s bázou! Arómy existujú vo viacerých typoch, či už sa jedná o ovocné, koláčové, tabakové, nápojové atď. Najčastejšie sa predávajú v 10ml a 30ml fľaštičkách.

Fľaška - Fľašku si zvoľte podľa toho, koľko výsledného e-liquidu chcete namiešať. Na výber máte Twist, Gorilla a sklenené fľašky v rôznych veľkostiach (30ml/60ml/120ml). Ideálne na začiatok si vybrať priehľadnú fľaštičku s ryskou. Ak máte fľaštičku bez rysky, na dávkovanie arómy môžete použiť striekačku alebo pipetu.

Chemická báza bez nikotínuChemická báza bez nikotínu aj predmiešané bázy s nikotínom pozostávajú z rastlinného glycerolu (VG) a propylénglykolu (PG) a sú dostupné v rôznej hustote (pomer VG/PG). Pri výbere treba zohľadniť typ elektronickej cigarety! Ak vlastníte MTL zariadenia a šlukujete (fajčiari) odporúča sa báza FIFTY (pomer VG/PG 50/50), pre DL(poťahovanie priamo do pľúc) sa používa DRIPPER (70VG/30PG), alebo VELVET (80VG/20PG).

Nikotínový booster (nic-shot) – Báza s obsahom nikotínu v najvyššej možnej koncentrácii (20mg/ml, ale sú dostupné i v koncentrácii 18mg/ml). Takisto ako chemická báza, aj boostre sú dostupné v rôznej hustote! V prípade beznikotínového fajčenia môžete tento krok úplne vynechať.

Akú príchuť si vybrať?
To už je na Vás. Každý si môže vybrať podľa svojich preferencií. Existuje niekoľko stoviek výrobcov a tisíce druhov príchutí. Na našej stránke je možné si nájsť konkrétny typ príchutí cez filter nachádzajúci sa v záložke Bázy a arómy.

Koľko arómy použiť? Dávkovanie - pomer miešania %
Báza slúži ako základ pre miešanie, v ktorej sa zriedi aróma koncentrát. Je to skoro ako miešanie sirupu s vodou, len treba vedieť v akom pomere sa zmieša báza a aróma. Keďže každá príchuť je inak koncentrovaná, používa sa iné množstvo pre namiešanie výsledného e-liquidu. Pomer miešania určený výrobcom sa uvádza v percentách (%). Zvyčajne je to 10% čo znamená, že aróma musí tvoriť 10% celkového objemu namiešaného liquidu, no samozrejme sa vyskytujú arómy aj s iným pomerom miešania. Napr. ak má aróma dávkovanie 30%, v takom prípade aróma koncentrát musí tvoriť 30% celkového objemu namiešaného liquidu. 
Na našej stránke ku každej aróme máme v popise produktu uvedenú túto hodnotu. Pomer miešania sa veľakrát uvádza aj na samotnej fľaštičke! 

Príprava DIY e-liquidu - krok za krokom

1. Výpočet arómy
Najdôležitejšie si hneď na začiatku určiť koľko výsledného e-liquidu chceme namiešať (objem fľaštičky) a akú príchuť k tomu použijeme (pomer miešania v %). Všetko ostatné sa odvíja od týchto dvoch údajov, pomocou ktorých sa veľmi ľahko dá vypočítať množstvo arómy a nic-shotu, ktoré sú potrebné na vyhotovenie požadovanej náplni.

miesanie DIY e-liquid (www.e-smoke.sk)

2. Následne vypočítame potrebné množstvo nikotín podľa nasledujúceho vzorca

miesanie DIY e-liquid (www.e-smoke.sk)

Po pridaní nikotínu stačí už len doplniť čistú bázu do fľaštičky. V prípade beznikotínového fajčenia samozrejme netreba pridávať nikotínový booster, stačí len priliať čistú chemickú bázu!

3. Zrenie
Za zrenie sa obvykle považuje čas, ktorý namiešaný e-liquid strávi od namiešania po prvé použitie. Ten sa môže pohybovať od niekoľkých dní až po niekoľko týždňov. Pri každej aróme je určená doba zrenia. Pri ovocných arómach to zvykne byť pár dní, pri krémových a koláčových príchutí je nutné počkať aj pár týždňov a pri tabakovkách môže byť doba zrenia mesiac a viac! Samozrejme môžete začať váš namiešaný e-liquid ihneď fajčiť, no pre dosiahnutie maximálnej chuti je vždy lepšie počkať!

Náš TIP: Rozhodne sa odporúča na prvýkrát namiešať e-liquid podľa odporúčaného pomeru, ktorý uvádza výrobca. Ak výsledný e-liquid je príliš výrazný, treba priliať viacej čistej bázy, alebo naopak, ak je e-liquid nevýrazný, môžete pridať pár kvapiek arómy navyše.