Ako skladovať e-liquid? Kedy ho už radšej nepoužívať?

Ako skladovať e-liquid? Kedy ho už radšej nepoužívať?

Populárnou otázkou, ktorú si veľa ľudí kladie ohľadne e-liquidov, je to, ako dlho vydržia náplne po otvorení a ako ich najlepšie uskladňovať. Pretože vape liquidy obsahujú celý rad potravinových prísad, ktorých trvanlivosť po určitom čase vyprší, je dôležité si uvedomiť, že každý jeden e-liquid má stanovený dátum spotreby, alebo dátum minimálnej trvanlivosti. Aký je medzi nimi rozdiel? Všetko potrebné sa dozviete z nášho krátkeho článku.
Hneď na začiatok treba zdôrazniť, že pre vaše dobro a zdravie, náplne nakupujte vždy len z overených obchodov a predajcov. Určite sa vyhýbajte nákupu podomácky vyrobených náplní. Dátum spotreby pre jednotlivé vape náplne je zvyčajne 2 roky, ale celková životnosť vo veľkej miere bude závisieť od typu prísad, ktoré sa nachádzajú vo vnútri náplni a najmä od spôsobu jej skladovania.
  

Dátum spotreby ------ VERSUS ------ Dátum minimálnej trvanlivosti
Štandardne majú produkty trvanlivosť 24 mesiacov. Ak kupujete od overených obchodníkov, na každej jednej fľaštičke by mal byť na dobre viditeľnom mieste vytlačený dátum spotreby, alebo dátum minimálnej trvanlivosti. Aký je medzi nimi rozdiel? Najjednoduchšie by sa to dalo vysvetliť tak, že e-liquidy po dátume minimálne trvanlivosti sa ešte môžu vapovať (ak boli správne skladované!), ale náplne po dátume spotreby by sa už nemali vapovať, ani vtedy, ak boli správne skladované!
Dátum expirácie je najčastejšie vyznačený symbolom „EXP“, za ktorým nasleduje mesiac a rok (napr. EXP 10/2015 označuje, že výrobok treba spotrebovať - je bezpečný na konzumáciu - do októbra 2015). Dátum spotreby sa najčastejšie zvykne uvádzať v týchto formách:

 

Dátum expirácie/spotreby
EXP. DATE (Expiration Date):
Exsp.
Spotrebujte do . .
 
Na rozdiel od expirácie, po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti je náplň ešte stále bezpečná na konzumovanie, ale len za predpokladu, že bol dodržiavaný postup na jej skladovanie a obal nie je poškodený. Dátum min. trvanlivosti sa najčastejšie uvádza vo forme:
 
Min. trvanlivosť:
Po nemecky: MHD / Mindesthaltbarkeitsdatum - Minimálna doba trvanlivosti
mindestens haltbar bis / haltbar bis - Minimálna doba trvanlivosti do (dátum)
Po anglicky: BB - Best Before, QBB – Quality Best Before
 
Môžem vapovať e-liquid po expirácii, alebo uplynutí dátumu trvanlivosti?
Potravinársky bezpečné prísady, ktoré sa nachádzajú v e-liquidoch, po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti vám nemusia spôsobovať žiadne zdravotné problémy. Produkt je naďalej vhodný na konzumáciu, ale určite treba rátať s tým, že celková kvalita e-liquidu sa zníži - parotvorba a chuť bude degradovaná. Častým sprevádzajúcim javom zvykne byť aj úbytok nikotínu. Ak ste akurát vo fáze odvykania od fajčenia, znížená sila nikotínu vám skomplikuje prechod na vaping a neprinesie očakávaný účel.
Odpoveď na otázku, či môžete vapovať náplň po expirácii je NIE! E-liquid po dátume expirácie už nie je vhodný na vapovanie!
 
 

Naše TIPY ako správne skladovať e-liquid

- E-liquid spotrebujte maximálne do 12 mesiacov od otvorenia.
- E-liquid skladujte pri teplote + 10 až + 20 stupňov Celzia, ideálne niekde na chladnom mieste.
- Náplne skladujte na suchom a tmavom mieste.
- E-liquid nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu.
- Fľašku s e-liquidom stále uzatvárajte, aby ste predišli riziku, že by mohla byť vystavená vonkajším vplyvom.
- Uchovávajte náplne mimo dosahu detí!

Všetky vape e-liquidy, či sa už jedná o longfill / shortfill, alebo hotovku, je potrebné správne skladovať na chladnom a tmavom mieste. Pri vystavení slenčnému žiareniu, alebo príliš veľkému teplu sa môžu určité zložky zmeniť. Stále si všímajte dobu trvanlivosti produktu!

Naše odporúčanie na záver
Pred kúpou e-liquidu je dobré vedieť, koľko ho potrebujete a dokážete spotrebovať. Obstaranie ideálneho množstva tekutiny na vapovanie vám zaistí, že stihnete vyvapovať náplň ešte predtým, než nevyprší jej spotreba a získate tak vždy najčerstvejšie chute. Pri správnom skladovaní vydrží priemerný e-liquid na vapovanie bez problémov aj dva roky. Rozhodujúce je zabezpečiť, aby bol uzáver uzavretý a výrobok uchovávaný na nie príliš teplom a predovšetkým na suchom a tmavom mieste. Dobrým skladovaním budete mať istotu, že použitá náplň bude mať stále tie isté chuťové vlastnosti, s akými ich výrobca vytvoril.