Čo sú mechanické MODy, sú naozaj tak nebezpečné? (www.e-smoke.sk)

Čo sú mechanické MODy, sú naozaj tak nebezpečné??
Už ste niekedy premýšľali nad tým čo je to mech mod alebo hybridná mechanika? Prípadne či sú naozaj tak nebezpečné? Pravdepodobne v tom nie ste sám. Vo svete vapingu je veľa pojmov a niektoré môžu byť celkom mätúce. Jedným takým nepochopeným „strašiakom“ je aj pojem „mechanický MOD“. V tomto článku sa budeme venovať mech modom, ako fungujú a či sú naozaj také nebezpečné ako sa o nich povráva. Dozviete sa na čo dávať pozor a všetko, čo je nutné vedieť o mechanických zariadeniach!
Mechanické MODy a ako fungujú
Vo svete vapingu v zásade existuje 5 všeobecných typov vape zariadení: POD, STICK / PEN, BOX, SQUONK a MECH MOD. Mechanické mody sú z pomedzi nich najjednoduchšie, čo sa týka samotnej konštrukcie. Skladajú sa len zo samotného tela (trubky), ktorá drží batériu a z atomizéra (zvyčajne motací atomizér). Batéria je umiestnená tak, aby bola v kontakte s horným krytom (pozitívna strana) a spodným krytom (negatívna strana). Mech mod sa potom ovláda stlačením jediného spúšťacieho tlačidla, zvyčajne umiestneného na spodnej alebo bočnej strane. Stlačením gombíka sa uzatvorí okruh a špirálka okamžite začne žhaviť. Tieto zariadenia sú neregulovateľné, nemajú v sebe integrovanú žiadnu elektroniku (nedá sa nastaviť výkon)! Nemajú žiadny software, ochranu ani čip, ktorý by sa časom mohol pokaziť. Mechanický MOD nedisponuje displejom ani USB portom. Pre nabíjanie monočlánkov je potrebné mať kvalitnú externú nabíjačku.
Samozrejme sú aj výnimky, existujú aj polo-mechanické trubky s integrovanou ochranou proti skratu a nízkemu odporu (napr. Taifun Scarabäus). Hlavnou výhodou mechanických modov je ich jednoduchosť a rýchly nábeh žhavenia.

Čo sú mechanické MODy, sú naozaj tak nebezpečné? (www.e-smoke.sk)

Typy mech modov
Mech MODy prichádzajú v rôznych tvaroch a veľkostiach. Možno ste už videli nejaké bláznivé, veľké alebo iné extravagantné kúsky s umeleckým dizajnom. Nezávisle od veľkosti, telo mechanického modu môže byť vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, mosadze, medi, poprípade aj zo stabilizovaného dreva, či iných materiálov.

Trubkové mech mody
Prvé mech mody boli trubkového tvaru, ktoré držali iba batériu. Bežne sa v týchto typoch mech modov používajú 18650 monočlánky a niekedy môžu byť aj naskladané za sebou v takzvaných stacked mech modoch.

Čo sú mechanické MODy, sú naozaj tak nebezpečné? (www.e-smoke.sk)

Box mech mod
V tomto type zariadení môžete mať dvojité zapojenie batérii. Box mechaniky sa líšia v spôsobe zapojenia batérii. Ak sú batérie umiestnené horným koncom v rovnakom smere, získate väčšiu kapacitu batérie (paralelné napájanie). Ak máte batérie v sériovej konfigurácii (jedna kladná strana hore a druhá kladnou stranou nadol), zdvojnásobujete napätie (sériové napájanie).

Čo sú mechanické MODy, sú naozaj tak nebezpečné? (www.e-smoke.sk)

Mechanický MOD s hybridným kontaktom
Na vrchnej časti MODu nájdeme hybridný závit typu 510. Centerpin osadeného atomizéra je priamo v kontakte s batériou, prechodové odpory sú tak eliminované a žhavenie prebieha okamžite. Pre hybridný závit odporúčame používať LEN atomizéry s dostatočne vystúpeným centerpinom. Sériovo zapojené batérie v kombinácii s hybridným kontaktom sa postarajú o nevídanú a masívnu produkciu pary.

Čo sú mechanické MODy, sú naozaj tak nebezpečné? (www.e-smoke.sk)

Pre koho sú určené mechanické MODy?
Mechanické zariadenia si vyžadujú trochu viac vedomostí! Sú určené najmä pre jednotlivcov, ktorí už majú skúsenosti s vapingom. Je nevyhnutné, aby ste mali vedomosti o bezpečnom používaní batérie a je potrebné poznať Ohmov zákon, mať prehľad o odpore použitých špirálok a vybíjacom prúde použitej batérie. Mechanické MODy rozhodne nedoporučujeme začiatočníkom! Pre vás sú najlepším riešením regulovateľné MODy resp. sticky a pody, ktoré majú v sebe zabudovaný ochranný čip. Mechanika je perfektná voľba pre pokročilejších vaperov.

Čo sú mechanické MODy, sú naozaj tak nebezpečné? (www.e-smoke.sk)

Regulovateľné vs neregulovateľné
Mech mody, aj tie najlepšie, sú z pravidla neregulovateľné! Celé zariadenie je v podstate jedna kovová trubka, ktorá je napájaná z batérie, neobsahuje v sebe žiadny čip, ani elektroniku na ochranu pred skratom, alebo nízkym odporom. Neregulovateľná mechanika nemá žiadne bezpečnostné prvky, to znamená, že celá energia z batérie smeruje priamo do špirálky!
Na rozdiel od mechanických modov, regulovateľné zariadenia, všetky PODové systémy, e-cigarety so vstavanou batériou a MODy, majú zabudované bezpečnostné prvky a preto sú odporúčanou voľbou pre začiatočníkov. O bezpečný a ničím nerušený vaping, sa stará integrovaný mikroprocesor, ktorý monitoruje prevádzkovú teplotu zariadenia a tiež ochráni pred príliš nízkym odporom a skratom! Taktiež väčšina zariadení sa po 10 sekundách žhavenia automaticky vypne, aby sa zabránilo prepáleniu cievky, preto sú tieto zariadenia tou správnou voľbou, ak začínate s vapingom!
Čo sú mechanické MODy, sú naozaj tak nebezpečné? (www.e-smoke.sk)
Sú mechanické MODy nebezpečné?
Mechanické mody sú všeobecne bezpečné, ak sa používajú správne! Nebezpečnými sa môžu stať v prípade, ak sa dostanú do neznalých rúk. Internetom koluje viacero videí, ktoré ukazujú čo všetko sa môže stať z nedbalosti, nevedomosti, alebo pri nedodržaní základných bezpečnostných opatrení pri manipulácii s mechanickým MODom. To platí aj v prípade, že sa zariadenie nepoužíva. Keďže neexistuje žiadny čip, ktorý by zabezpečil ochranu, je potrebné venovať osobitnú pozornosť najmä vašim batériám. Batérie sa môžu poškodiť mnohými spôsobmi, čo môže viesť k ich nadmernému vybitiu, nesprávnemu fungovaniu, prehriatiu a v extrémnych prípadoch až k výbuchu.

Čo sú mechanické MODy, sú naozaj tak nebezpečné? (www.e-smoke.sk)

Pre správne a bezpečné používanie mechanických zariadení stále dodržujte nasledujúce kroky

Používanie správnych batérií je veľmi dôležité!
Aj keď pre mechanické mody existuje veľa typov batérií, najobľúbenejšími použitými typmi sú ICR (LiCo02) a IMR (LiMn). Pretože IMR sú stabilnejšie a menej náchylné na bezpečnostné problémy, všeobecne sa považujú za lepšiu voľbu pre mechanické mody. Odporúčame použiť batériu s dostatočne vysokým vybíjacím prúdom, aby ste dosiahli čo najvyšší výkon. Uistite sa, že batéria je nenesie žiadne známky mechanického poškodenia. Používajte iba tie, ktoré sú v 100% stave - bez porušenia obalu, škrabancov, pretlačeného kladného pólu na batérií.

Starajte sa o vaše batérie!
Nedávajte ich do vreciek, alebo batohu s inými predmetmi - mince, šperky atď. Noste ich v silikónovom obale, alebo v puzdre pre batérie, aby ste predišli prípadnému poškodeniu obalu. V prípade dlhodobejšieho nepoužívania, vyberte batériu z mechaniky! Väčšina incidentov, ku ktorým dôjde v súvislosti s mechanikami, je výsledkom poškodenej batérie!

Používajte len kvalitnú externú nabíjačku!
Nie len podbité monočlánky, ale aj nadmerne nabité môžu byť nebezpečnou vecou! Spravidla chcete, aby vaše batérie boli nabité na 4,2 volta a používať ich, kým napätie neklesne na približne 3,3 volta. Kvalitná externá nabíjačka batérií je absolútna nutnosť, aby ste si mohli byť istý, že vaše batérie sú vždy správne nabité.

Kontrola odporu a skratov na špirálkach
V neposlednom rade je veľmi dôležité pravidelne skontrolovať odpor špirálky. Pre Vašu bezpečnosť NIKDY nepoužívajte nižší odpor ako zvládnu vaše batérie. Prosím, buďte si toho vedomí, že príliš nízky odpor môže viesť ku skratu batérie. Takisto ku skratu môže viesť aj prípadný hotspot na špirálke. Investujte do kvalitného multimetra/ohm metra, aby ste si boli istí, že vaše špirálky sú vhodné na použitie!

Nedávajte zariadenie do vrecka alebo batohu s inými predmetmi
Nechcené zapnutie/žhavenie môže byť veľmi nebezpečné. Mechanický mod noste so sebou na bezpečnom mieste! Stále sa uistite, že váš MOD je uzamknutý, resp. má vybratú batériu!

Kvalita je kľúčová!
Aj keď je to drahšie, investujte radšej do kvality, oplatí sa! Kvalita mech modu môže mať veľký vplyv na celkovú bezpečnosť zariadenia. Vyberte si dôveryhodnú značku a snažte sa nekupovať lacné klony a kópie.