Všetko, čo potrebujete vedieť o náustkoch (www.e-smoke.sk)

Driptip, Goon, úzky, či široký?? Všetko, čo potrebujete vedieť o náustkoch!
Máte otázku typu, čo je to driptip 510, alebo 810? Neviete sa rozhodnúť, aký náustok si kúpiť, či drevený, alebo jednoduchý plastový? Existujú dlhé úzke, široké nízke, dokonca aj sklenené a každý má svoje výhody a nevýhody. V ponuke je ich veľa a správny výber náustku vie vo veľkom ovplyvniť celkový zážitok z vapovania. V tomto článku nájdete všetko, čo potrebujete vedieť o driptipoch a ako si správne vybrať ten najvhodnejší pre vaše účeli.

Čo je to drip tip?
Náustok, nazývaný aj ako driptip, je doplnkom vapovacieho zariadenia, ktoré sa pripája priamo k atomizéru. Je to dutá trubica, cez ktorú sa inhaluje z e-cigarety. Dodáva sa v rôznych tvaroch, veľkostiach a materiáloch. Najbežnejšie veľkosti náustkov sa nazývajú drip tipy 510 a 810 (podľa veľkosti závitu náustka). 
Náustky držia na mieste iba trením alebo vďaka tesniacim O-krúžkom okolo závitu, ktoré mu zabezpečia pevné usadenie v atomizéry. Existujú aj také náustky, ktoré sa skrutkujú pomocou závitov, ale je to oveľa menej bežné ako pri push-fit prevedeniach.
Všetko, čo potrebujete vedieť o náustkoch (www.e-smoke.sk)
Ktorý náustok je lepší? Plastový, drevený alebo sklenený?
Drip tipy sú zvyčajne vyrobené z materiálov, ako je nehrdzavejúca oceľ (SS – Stainless steel), resin (živica), sklo, plast resp. termoplast (POM, DELRIN, ULTEM), PMMA (plexisklo), drevo alebo keramika. Rôzne materiály a dĺžka samotného náustka môžu mať vplyv na teplotu pary a chuti z e-cigarety. Ak zvolíte vhodný driptip, poskytne vám oveľa chutnejší a príjemnejší zážitok z vapingu.

Nerezové driptipy
Výhody: ľahká kombinateľnosť s atomizérmi, odolnosť voči nárazom, odolnosť voči škvrnám

Nevýhody: tepelne vodivé, nepríjemné pri dotyku so zubami

Všetko, čo potrebujete vedieť o náustkoch (www.e-smoke.sk)

Sklenené náustky
Výhody: odolné voči teplu, odolné voči škvrnám

Nevýhody: ľahko sa zlomí, viditeľná kondenzácia

Drevené náustky (stablizované drevo - stabwood)
Výhody: odolné voči teplu, dobrý vzhľad

Nevýhody: neodolné voči škvrnám, nepríjemný pri dotyku zubov

Všetko, čo potrebujete vedieť o náustkoch (www.e-smoke.sk)

Plastové/Resinové/Keramické náustky
Výhody: odolné voči teplu, odolné proti nárazom, odolné voči škvrnám

Nevýhody: ľahšie prasknú

Špeciálne driptipy
EGO AIO drip tip 510 sa preslávil so svojou vnútornou špirálovitou časťou, ktorá zabraňuje nechcenému vyprsknutiu e-liquidu do úst.

GOON je široký a nízky náustok, ktorý nemá dva tesniace krúžky pre usadenie v atomizére.

Všetko, čo potrebujete vedieť o náustkoch (www.e-smoke.sk)

Aký je rozdiel medzi driptipom 510 a 810?
Všeobecne povedané, závit náustku typu 510 má priemer 8,5 mm, kým driptip 810 má vonkajší priemer 12,5 mm. Dlhé roky pôvodným štandardom bol driptip 510. Dnes sa používajú predovšetkým na MTL vaping alebo utiahnutý priamy poťah do pľúc (restricted DL). S vývojom subohmových atomizérov sa rozšírili aj širšie náustky typu 810, ktoré umožňujú vdýchnutie oveľa väčšieho množstva pary priamo do pľúc a stali sa štandardom pre cloudchaserov. Viac o cloudchasingu nájdete TU.
Všetko, čo potrebujete vedieť o náustkoch (www.e-smoke.sk)
Čo je adaptér pre náustok?
Častokrát sa nás pýtajú, či sa dá použiť náustok typu 510 na atomizér určený pre 810 driptipy, alebo opačne. Odpoveď je áno, môžete to urobiť pomocou adaptérov pre náustky.

Ako si vybrať najvhodnejší náustok
Ak máte radi outdoorové aktivity, budete potrebovať náustok z odolnejšieho materiálu, ako sú nerezové, drevené a plastové. Ak ste cloudchaser a idete na vysokých wattoch, určite sa vám zíde driptip z tepelne odolného materiálu, aby ste si nepopálili ústa. Ak však dávate prednosť dobrému vzhľadu, môžete si zvoliť driptipy z nehrdzavejúcej ocele, alebo zo stabilizovaného dreva, poprípade sklenené.
Driptip pre veľké mraky - 810
Ak potrebujete náustok na veľké mraky, driptip 810 je tou správnou voľbou. Vďaka svojmu širokému priemeru je ideálny pre priame poťahovanie do pľúc (DL). Pri výbere si musíte vziať do úvahy aj tepelnú odolnosť materiálu, z ktorého je náustok vyrobený. Resinové náustky, ultem, PMMA, aj drevené sú dobrou voľbou, keďže efektívne dokážu zabrániť nadmernému zahrievaniu.

Driptrip pre dobré podanie chuti - 510
Náustok typu 510 s úzkym otvorom bude všeobecne produkovať lepšiu chuť, ako ten so širokým otvorom.


Páčilo sa vám, čo ste čítali? Zabudli sme na niečo, alebo máte nejaké pripomienky? Dajte nám vedieť!