dejiny vapingu, kratka historia (www.e-smoke.sk)

 

História elektronickej cigarety, vznik vapingu
Elektronická cigareta, ako ju poznáme dnes, sa objavila prvýkrát až v roku 2003. Vaping je moderný fenomén, odparovanie chuťových zložiek zo sušených rastlín a následné vdychovanie týchto výparov má však oveľa dlhšiu históriu, ako by sme si mysleli. Ľudia v určitej forme už dlhé stáročia inhalovali výpary pre ich príjemnú vôňu (aromaterapia), psychotropné, alebo liečivé účely pri rôznych udalostiach, vrátane rituálnych obradov. Vývoj elektronických cigariet prešiel viacerými fázami. Chcete vedieť kto vynašiel vaping a kedy sa objavili prvé elektronické cigarety? Prečítajte si náš krátky článok o dejinách vapingu!

 

Odparovanie v dávnej minulosti
Prvé známky ohrievania sušených bylín pre ich výpary sa našli už u starých Egypťanov. Od Hérodota vieme, že v 5. storočí pred našim letopočtom Skýti ohrievali rôzne bylinky a oleje na horúcich kameňoch, aby vytvorili paru, ktorú následne inhalovali. Neskôr v 16. storočí nášho letopočtu sa v Indii a na Blízkom východe začala používať shisha (alebo Hookah). Boli to dlhé vodné fajky slúžiace na inhalovanie ohrievaného tabaku. 
Sú všeobecne známe aj iné praktiky z iných častí sveta, pri ktorých sa praktizovalo odparovanie zo sušených a iných látok. Všetky tieto techniky a prvotné pokusy postupne viedli k vytvoreniu prvých moderných prototypov elektronickej cigarety, z ktorých sa postupne vyvinuli dnešné moderné vape zariadenia.

 

Krátky prehľad prvých elektronických cigariet
1927 - Joseph Robinson
Vývoj elektronických cigariet prešiel viacerými fázami. Prvotné začiatky e-cigarety sa datujú na r. 1927, keď Joseph Robinson požiadal o udelenie patentu na prvý elektronický vaporizér. Nejednalo sa však o zariadenie určené na fajčenie! Išlo skôr o odparovacie zariadenie určené pre inhaláciu liečivých látok, ktoré sa uvoľnili počas zohrievania byliniek.
historia vape a e-cigarety (www.e-smoke.sk)

 

1963 – Herbert H. Gilbert
O krok bližšie k súčasným e-cigaretám sa dostal Herbert H. Gilbert v r.1963, keď si nechal patentovať “bezdymovú netabakovú cigaretu”. Sušená bylinka (tabak) sa tu nahradila roztokom, ktorý sa zohrievaním odparoval a inhaloval. Bolo však vyrobených len pár kusov a vynález sa nerozšíril.
dejiny vapingu (www.e-smoke.sk)

 

80-te roky - nikotínová náplasť
Jed Rose a Frederique Behm v roku 1980 vyvinuli vo svojom laboratóriu v UCLA nikotínovú náplasť. Pokúsili sa tiež vytvoriť cigaretové zariadenie na dodávanie nikotínu. Volali ho zariadenie „destilovaného dymu“ (destilled smoke), nikdy však nepresiahlo prototyp.
história vapingu, prve e-cigarety (www.e-smoke.sk)

 

Používanie termínu - VAPE a VAPING
Na začiatku 80. rokov pracoval počítačový inžinier Phil Ray spolu so svojím lekárom na vývoji bez dymovej cigarety. Aj keď toto zariadenie nebolo elektronické, ako prvé vo svojej triede používalo odparený nikotín - malo v sebe papier nasiaknutý nikotínom a po potiahnutí sa z neho uvoľnil. Rayov dizajn sa nepresadil, ale stal sa priekopníkom v používaní výrazu „VAPE“.

 

90-te roky, AMSTERDAM - Orol a jeho prenosný VAPORIZÉR PRE KONOPE
V roku 1990 vytvoril indiánsky liečiteľ menom „Eagle“ Bill Amato prvý prenosný vaporizér pre konope. Nazval to Eagle Bill’s Shake a Vape Pipe. To ďalej spopularizovalo používanie termínu „vape“. Je zaujímavé, že nemecký stacionárny / stolový vaporizér Volcano z roku 2000 založili na jeho revolučných myšlienkach.
historia vapingu, dejiny vapingu (www.e-smoke.sk)

 

2003 - Víťazný dizajn - čínsky lekárnik Hon Lik
Prvá moderná elektronická cigareta, podobná dnešným elektronickým zariadeniam, bola vyvinutá a patentovaná v Číne! V roku 2003 lekárnik Hon Lik vytvoril prvé skutočne elektronické zariadenie. Hon Lik bol silný fajčiar, ktorého otec zomrel na rakovinu pľúc. Počas nasledujúcich niekoľkých rokov sa jeho verzia e-cigarety postupne stala najobľúbenejšou alternatívou fajčenia na svete. 
Vaping sa rýchlo stal novodobým trendom vďaka svojej rozmanitosti chutí a foriem. Podporili ho známe osobnosti a stovky konkurentov sa rozbehli s ich vlastnými produktmi a predstavou o smerovaní vapingu. Rôzne štýly a farby z nich urobili módnu novinku a popularita vapingu začal pomaličky ale isto rásť.
historia elektronickych cigariet (e-smoke.sk)

 

Veľký BOOM vo vapingu
Mnoho VAPE spoločností považuje rok 2010 za rok, kedy sa začalo enormne šíriť vapovanie vo svete. Výrobcovia si postupne uvedomili, že ľudia očakávajú od elektronických cigariet väčšie mraky, výraznejšiu chuť a viac skutočného zážitku podobného vodnej fajke. Najskôr vyvinuli väčšie pen mody (napr. EGO AIO), ktoré boli technologicky už vyspelejšie ako prvá generácia elektronických cigariet a neskôr sa stali komerčne dostupné aj prvé takzvané BOX MODy. Tieto prvé dvojbaterkové MODy poskytli vaperom viac výkonu, väčšiu produkciu pary a predovšetkým väčšiu kontrolu nad vapingovým zážitkom.

 

Príchod PODov
V roku 2015 spoločnosť Pax Labs predstavila svetu ďalšiu veľkú „malú“ vec, ktorá spravila revolúciu v celom odvetví. JUUL umožnil vaping ľahko dostupným pre všetkých. Ľudia si mohli kúpiť zariadenia a predplnené cartridge kdekoľvek, vrátane čerpacích staníc a samoobslužných obchodov. Nevyžadovali žiadne zručnosti ani vedomosti. Ktokoľvek mohol začať vapovať.
Výrobcovia si rýchlo uvedomili, že malé zariadenia prinášajú úplne nové možnosti. PODy (podové systémy) sú ľahko prenosné, jednoducho ovládajú a sú štýlové. Umožňujú vaperom tiež používať ich vlastné príchute e-liquidov namiesto predplnených, limitovaných príchutí od spoločností ako JUUL a VUSE. Momentálne POD Mody sú najpredávanejšími zariadeniami a výrobcovia pokračujú v zdokonaľovaní svojej technológie.

prve elektronicke cigarety (www.e-smoke.sk)

 

Budúcnosť vapingu
Vaping má zaujímavú históriu a svetlú budúcnosť. Technológia vapingu sa neustále zlepšuje a kreatívni tvorcovia pokračujú v zdokonaľovaní svojich výrobkov. Čaká vás ešte veľa radosti a technologických vychytávok.