ako sa starat o e-cigaretu - hygiena pre vaperov - e-smoke

Hygiena pre vaperov (nielen) počas Korony!
Tipy a rady ako sa starať o elektronickú cigaretu!

Vzhľadom k tomu, že e-cigaretu držíme celý deň v ruke, alebo nosíme vo vačku, či kabelkách, je vhodné ju udržiavať v čistote, to znamená, aspoň raz za čas si ju utrieť vlhčenou vreckovkou a usušiť. V ideálnom prípade sa oplatí zabezpečiť si ochranný obal na e-cigaretu, ktorý chráni mašinku nielen pred nechcenými úrazmi a škrabancami, ale aj pred nečistotami! E-cigareta sa tiež neodporúča zdielať s ďalšími ľudmi, aby ste predišli ochoreniam vírusového typu. Na dezinfekciu a očistenie vašej elektronickej cigarety a rúk je vhodné použiť dezinfekčný prostriedok s obsahom alkoholu! Prečítajte si naše tipy a rady ako sa starať o elektronickú cigaretu!

Antibakteriálne dezinfekčné prostriedky pre vaperov nájdete TU.

Náustok
Zvýšenú starostlivosť si zaslúži najmä náustok, na ktorom sa môže usadiť slina, prach a špina. Stačí náustok vybrať a raz za deň opláchnuť teplou vodou, vrátane vnútornej strany, ktorá sa dá jednoducho utrieť zrolovanou papierovou vreckovkou. V prípade väčšieho znečistenia ho môžete umyť so saponátom, či tekutým mydlom a nechať voľne uschnúť! Náustok je vhodné raz za čas vymeniť na nový.

Závit
Kontakty na batérii/gripe a závit na atomizéri udržujte vždy v čistote. Častým odskrutkovaním a vymieňaním atomizéra, alebo zatečením náplne sa kontakty a závit môžu časom zašpiniť. Vtedy si ich jednoducho stačí utrieť papierovou vreckovkou, alebo suchou handričkou. Pri silnom zašpinení je možné použiť aj rôzne čistiace prostriedky na očistenie kontaktov! Postupujte s nimi však veľmi opatrne a pozorne si prečítajte návod na použitie!

Atomizér
Celková údržba a prečistenie atomizéra sa doporučuje raz týždenne, alebo pri výmene špirálky či vaty. Rozoberte atomizér na jednotlivé diely, odskrutkujte základňu a vyberte žhaviacu hlavu aj sklíčko. Následne okrem žhaviacej hlavy všetko umyte vo vlažnej vode a utrite do sucha resp. nechajte voľne uschnúť!

Liquidy
Pri kúpe hotových náplní a koncentrátov skontrolujte dátum expirácie. Pri zaobchádzaní s liquidmi dodržujte zásady bežnej hygieny. Ak si miešate vlastné liquidy, vždy postupujte so zvýšenou opatrnosťou pri manipulácii s bázou obsahujúcou nikotín. Liquidy skladujte na suchom mieste v izbovej teplote a nevystavujte ich priamemu slnečnému žiareniu. Náplň spotrebujte maximálne do 12 mesiacov od otvorenia!

Batérie
Batérie pre vapig sú typu Li-Ion, Li-Mn a Li-Pol. Je ich vhodné udržiavať nabité a nenechať ich dlhšiu dobu vybité. Vybitá batéria, či už vstavaná alebo externá, sa môže pri dlhodobom nepoužívaní výrazne poškodiť. Batérie udržujte v čistote a vždy ich prenášajte v ochrannom obale, aby nedošlo k ich poškodeniu pri preprave! V žiadnom prípade ich nedávajte do vačku s mincami, kľúčmi, či inými kovovými predmetmi! Batérie skladujte v izbovej teplote na suchom mieste. Vyhýbajte sa nízkym teplotám pod -20°C ako aj vysokým cez 55°C.

Možno vás bude zaujímať:
7 tipov ako si predĺžiť životnosť batérii

ZDROJ:
Vaperský Oběžník