kolko stoji vaping_setrenie (www.e-smoke.sk)

Koľko stojí fajčenie a VAPING na Slovensku?
Spočítali sme to za vás!

Fajčiari, ktorí prešli z cigariet na vaping ušetrili priemerne 346,32 GBP ročne, hovorí prieskum z Veľkej Británie. Čo si myslíte, dá sa s vapingom ušetriť aj na Slovensku? Finančné výhody vapingu v porovnaní s fajčením sú jedným z dôvodov prečo rastie neustále počet ľudí, ktorí prechádzajú na vaping. Boli sme teda zvedaví, ako je to u nás.
Chceli sme zistiť, koľko vie ušetriť priemerný fajčiar na Slovensku, ak sa rozhodne prejsť na elektronické cigarety. Čísla hovoria sami za seba!

Koľko miniem na cigarety?
Výdavky na fajčenie sa dajú veľmi jednoducho vyrátať.
Ako príklad si zoberieme bežného fajčiara, ktorý vyfajčí jednu škatuľku cigariet denne. Pri dnešných cenách minie za deň na cigarety cca. 3,6 €.

Náklady na mesiac sú tak 108 €, náklady na celý rok 1296 €!

3,6 x 30 x 12 = 1296 (pri cene 4€ to ročne vychádza na 1440 €)

Jednorázový výdavok – mašinka na vaping
Pri vapingu je najväčším počiatočným nákladom samotné zariadenie elektronickej cigarety. Dávnejšie sa jednalo o nemalú finančnú čiastku, teraz to už tak nie je! Cena elektronickej cigarety začína už od 10 €. Pre začiatočníka nie je nutné si zaobstarať najdrahšiu e-cigaretku na trhu. Pre začínajúceho vapera úplne postačí jednoduchá štartovacia sada.
Takéto lacnejšie, no pomerne kvalitné zariadenie si viete zakúpiť už za 15 € - 25 €!

NÁŠ TIP: Nenechajte si ujsť ŠTARTOVACIU SADU E-SMOKE!

vaping na slovensku-kolko sa da usetrit (www.e-smoke.sk)

Mesačné náklady – žhaviace hlavy a náplň

Žhaviaca hlava
Pri fajčení e-cigarety do celkových mesačných nákladov musíme zakalkulovať žhaviace hlavy resp. pri PODových systémoch sa jedná o nádržky so zabudovanou žhaviacou hlavou (cartridge).
Pri vapovaní postupne dochádza k opotrebovaniu žhaviacej hlavy a z tohto dôvodu ju treba pravidelne vymieňať.

Priemerná životnosť žhaviacej hlavy je 1 týždeň a ich cena sa pohybuje od 2,5 € do 5 €. Na celkovú životnosť žhaviacej hlavy má veľký vplyv aj samotná náplň a použitý výkon pri zahrievaní e-liquidu!
Ak každý týždeň začnete s novou žhaviacou hlavou, mesačne vás to bude stáť približne 16 €.

E-liquid bez/s obsahom nikotínu
Najpodstatnejším nákladom pri vapingu je samotný e-liquid, čiže ochutená náplň do elektronickej cigarety, ktorá môže, avšak nemusí obsahovať nikotín. E-liquid v objeme 10ml si viete zakúpiť v cene 2,5 € až 5,3 €, v závislosti od značky a typu náplne.

Priemerný užívateľ e-cigarety za deň "vybafká" cca. 3-5ml e-liquidu na MTL, a okolo 5 až 10ml na DL. V našom výpočte budeme rátať s priemernou dávkou 3ml (MTL) resp. 6ml (DL) na deň.
Z toho vyplýva, že ak šlukujete (MTL), za mesiac vyvapujete približne 90ml e-liquidu a keď ťaháte paru priamo do pľúc (DL), spotrebujete okolo 180-200ml.

Na základe týchto údajov sa dá veľmi ľahko vypočítať, v závislosti, či sa jedná o MTL alebo DL, že za jeden mesiac utratíte na náplne približne 25€ - 45€ resp. 50€ - 100€

Treba však podotknúť, že tieto hodnoty sú len orientačné, priemerné odhady. Pri každom e-fajčiarovi sa to môže líšiť - záleží od mnohých faktorov, medzi ktoré patrí napríklad: typ e-cigarety, použitá náplň a sila nikotínu, štýl fajčenia, výkon prístroja, atď.

Náš TIP: Vyššie uvedené náklady sa dajú ešte viac znížiť, ak si začnete miešať vlastné náplne a namiesto atomizéra na továrenské žhaviace hlávy si kúpite motací atomizer (RTA, RDTA, RDA).
V nasledujúcich linkoch sa dozviete niečo viac o miešaní e-liquidu.
Ako si namiešať e-liquid – pre úplných začiatočníkov
Ako si namiešať e-liquid – pre pokročilých

Vyhodnotenie - E-cigareta vám ušetrí peniažky
Celkovo to vychádza tak, že za jeden mesiac miniete na vaping (žhaviče + náplň) ak šľukujete cca. 35€ - 65€ a približne 60€ - 120 € ak priamo poťahujete do pľúc, kým na cigarety utratíte min. 114 € mesačne.

Celková ušetrená suma za jeden mesiac môže byť teda aj viac ako 50 €!
Ako vidíte, náš výpočet potvrdil, že prejsť na vaping sa stále oplatí. Fajčenie elektronickej cigarety je lacnejšie ako fajčenie klasických cigariet. Ak prestanete fajčiť cigarety a prejdete na vaping, môžete ušetriť nielen svoje zdravie a zdravie vášho okolia, ako naznačujú viaceré štúdie, ale ušetríte aj nemalú finančnú čiastku v radoch niekoľko stovák eur ročne.