Vaping je lepší pre váš úsmev, tvrdia vedci! (www.e-smoke.sk)
 
Vaping je lepší pre váš úsmev, tvrdia vedci!
 
Dobrá správa, milé vaperky a vaperi. Užívatelia e-cigariet majú belšie zuby ako fajčiari! Britská štúdia zistila, že VAPING, čiže para spôsobuje v porovnaní s cigaretovým dymom výrazne menšie zafarbenie zubov! S úsmevom na tvári môžeme skonštatovať, že sa jedná o vynikajúcu správu, ktorá zaručene každému vaperovi by mala vyčarovať úsmev na tvári . . . aspoň na krátky okamih. :)
 
V prvom experimente tohto druhu, vedci použili hovädzie sklovinové bloky, ktoré pri výskume slúžili ako náhrada ľudských zubov a porovnávali ich zafarbenie. Štúdia, ktorá bola zverejnená v časopise American Journal of Dentistry zistila, že bloky, ktoré boli vystavené aerosolu z e-cigarety (odparený e-liquid), neboli viac zafarbené, ako zuby nefajčiarov. Naopak, cigaretový dym spôsobil výrazné sfarbenie už po dvoch týždňoch pozorovania!
 
Ako prebiehal experiment
 
Počas experimentu tím vedcov vykonával testy na sklovinových blokoch vyrezaných z hovädzích rezákov. Tieto bloky boli vystavené pôsobeniu tuhých častíc (izolovaných z dymu / pary) na 14 dní a potom aj celkovému dymu / pare na päť dní. Vzorky skloviny sa priebežne hodnotili pred, počas a po výskume a hodnoty farieb sa stanovili pomocou zavedenej metódy zahŕňajúcej spektrofotometer a vyškolených vedcov.
 
Zistenia odhalili, že zmena farby sklovinových blokov vystavených cigaretovému dymu bola evidentná už po prvom dni a zafarbenie sa ďalej zvyšovalo so zvyšujúcou sa koncentráciou cigaretového dymu! Naopak, vystavenie skloviny výparom z elektronických cigariet, alebo tabakových výrobkov na zahrievanie malo za následok len veľmi malú alebo žiadnu farebnú zmenu.
 
Vaping je lepší pre váš úsmev, tvrdia vedci! (www.e-smoke.sk)
 
Už pred zahájením experimentu sa predpokladalo, že to je práve decht v cigaretovom dyme, ktorý môže za žltnutie zubov. „Štúdia jasne ukazuje, že skúmané elektronické cigarety a zariadenia na zahrievanie tabaku spôsobili minimálne sfarbenie zubov - čo je pre spotrebiteľov veľmi sľubné“, zhodnotia výsledok experimentu Annette Dalrymple, vedúca vedecká pracovníčka spoločnosti British American Tobacco vo Veľkej Británii. Dodala však, že sú potrebné ďalšie štúdie na pochopenie dlhodobých účinkov vapingu na zuby a ústnu dutinu.
 
Veľmi radi by sme privítali aj štúdie, ktoré skúmajú, či sú presladené náplne škodlivé pre zubnú sklovinu. Čo si myslíte, sú sladké výpary zlé na zuby?? Podeľte sa s vašim názorom, radi si ho prečítame!