Nikotínová soľ, jej výhody a pre koho je určená? (www.e-smoke.sk)

Nikotínová soľ, jej výhody a pre koho je určená?

Vaping sa neustále mení a vyvíja! V krátkom časovom horizonte sme boli svedkami obrovských inovácií. Jednou významnou revolučnou zmenou je aj príchod nic-salt e-liquidov. Náplne s obsahom nikotínovej soli raz a navždy zmenili celý vaping priemysel. Poďme sa teda pozrieť, čo vlastne je nikotínová soľ, v čom sa líši od bežného nikotínu, aké sú jej výhody, nevýhody a pre koho je vlastne určená?
 

Freebase nikotín - najčistejšia forma nikotínu

Voľný nikotín, čiže freebase nicotine je najčistejšia forma nikotínu! Jedná sa o chemicky očistení nikotín farmaceutickej kvality, ktorý sa získava konvertovaním nikotínu z jej prírodnej podoby (soľ) do jej najčistejšej formy - tzv. voľného nikotínu.
Freebase nikotín sa bežne používa od r. 1960 a prví ho začali pridávať do cigarety v spoločnosti Marlboro. Zistili, že s freebase nikotínom môžu spraviť cigarety silnejšie, teda viac návykové! Odvtedy sa voľný nikotín bežne pridáva do klasických cigariet, náplastí a nikotínových žuvačiek. Dostupné klasické náplne do elektronických cigariet, ako Liqua, Joyetech, Aramax, takisto obsahujú čistý freebase nikotín!
Vysoké obsahy voľného nikotínu však spôsobujú pri vapingu nepríjemný škriabavý a dráždivý pocit v krku! Voľný nikotín je vhodný najmä pre ľudí, ktorí majú radi škriabavý pocit v hrdle - hit, alebo ktorí radi vapujú nonstop celý deň.
 
Nikotínová soľ, jej výhody a pre koho je určená? (www.e-smoke.sk)
 
Nikotínová soľ, veľa nikotínu bez dráždivého pocitu!
 
Nikotínová soľ je prirodzená zlúčenina nikotínu, ktorá sa voľne nachádza v prírode v tabakových listoch. Jej popularita začala rapídne rásť až posledných pár rokov a jej celosvetová expanzia je úzko spojená s príchodom JUUL vaping pod systémov, ktoré ako prvé začali využívať e-liquid s obsahom nic-salt.
Výrobcovia JUUL v Pax Labs prišli na spôsob, ako vylepšiť a vyrobiť oveľa účinnejší nikotín, ako je freebase nikotín. Zistili, že po ošetrení s kyselinou benzoovou sa nikotínová soľ stáva oveľa dostupnejšou a účinnejšou pre naše telo!
Pri tomto chemickom procese sa mení chemická štruktúru nikotínu, takže ho naše telo dokáže absorbovať rýchlejšie a hlavne efektívnejšie! Nábeh je omnoho rýchlejší, nástup nikotínu ucítite okamžite, tak isto ako pri fajčení klasických cigariet. Zníži sa aj hladina pH nikotínovej soli, čo sa pri vapingu prejaví oveľa hladším zážitkom, bez dráždivého pocitu v krku. Nikotínová soľ tak umožňuje vdychovať veľké množstvo nikotínu aj bez dráždenia v krku! Pri použití nikotínových solí je vstrebávanie nikotínu rýchlejšie a niekoľkonásobne efektívnejšie!
 
Nikotínová soľ, jej výhody a pre koho je určená? (www.e-smoke.sk)
 

Výhody nikotínovej soli

Z pohľadu vapingu je rozdiel medzi freebase nikotínom a nikotínovou soľou najme v tom, ako to ovplyvní váš zážitok z vapingu:

  • Nižšia PH, bez dráždivého pocitu v krku
Nikotínová soľ od bežnej formy nikotínu sa odlišuje tým, že má nižšiu PH, vďaka čomu aj pri vyšších koncentráciách nikotínu vás čaká hladký a jemný poťah, bez zbytočného škrabania!

  • Rýchlejšie vstrebateľná a niekoľkonásobne efektívnejšia
Nikotínová soľ je pre ľudský organizmus oveľa rýchlejšie vstrebateľná a niekoľkonásobne efektívnejšia ako bežný nikotín.

  • Pocitovo podobné klasickým cigaretám
Z vdýchnutej pary sa rýchlo a efektívne absorbuje nikotín do krvného obehu, tak isto ako pri klasickej cigarete. Je ideálna voľbou pre fajčiarov, ktorí chcú prestať s fajčením. Môže im do značnej miery to uľahčiť!

  • Menšia spotreba náplní
Ďalšou výhodou je aj nižšia spotreba e-liquidu! Nepotrebujete vkuse ťahať, vďaka efektívnejšiemu vstrebávaniu vám postačí menej náplni.

  • Stačí i menšie zariadenie, šetrí batériu
Pretože nie je potrebné s nikotínovou soľou tak často poťahovať, i malé zariadenie s batériou s nižšou kapacitou vydrží omnoho dlhšie, než s bežným e-liquidom.

Nic-SALT náplne Over The Border SALT (www.e-smoke.sk)

Pre koho sú určené náplne s nikotínovou soľou?

Všeobecne platí, že nic-salty šmakujú hlavne tým, ktorí radi vapujú vysoké koncentrácie nikotínu bez dráždivého pocitu!
E-liquidy s nikotínovou soľou sú veľmi vhodné a odporúčané aj pre fajčiarov, ktorí prechádzajú z klasických cigariet na elektronickú cigaretu. Pre nového e-fajčiara, rýchly nábeh nikotínu a pocit z uspokojenia, je veľmi dôležitý pri prechode z klasickej cigarety na vaping! Absorpcia nikotínu v nikotínovej soli pri potiahnutí dosahuje takmer rovnaké hodnoty ako pri fajčení klasickej cigarety!

Nikotínová soľ, jej výhody a pre koho je určená? (www.e-smoke.sk)

 

Do akých zariadení sa odporúča dávať nic-SALT?
Nikotínová soľ je najviac vhodná pre zariadenia s vyšším odporom (0,8ohm a viac), POD systémy a pre poťahovanie štýlom ústa-pľúca, ako u klasickej cigarety (MTL).

Bežne dostupné hotové náplne s obsahom nikotínovej soli v sile 10mg/ml alebo 20mg/ml, nie sú vhodné do nízko-odporových atomizérov s vysokým výkonom! Sub-ohmové atomizéry produkujú veľké množstvo hustej pary a vzhľadom na efektívnejšie vstrebávanie a vyššiu koncentráciu nikotínu, veľmi ľahko sa by ste sa predávkovali, ak by ste ťahali priamo do pľúc. Ak chcete užívať Nic-salt na DL, odporúčame si zriediť resp. namiešať e-liquid na čo najslabšiu koncentráciu (napr. 1,5mg/3mg), aby sa do vášho tela nedostalo nadmerné množstvo nikotínu.

Čo si myslíte, ktorý nikotín sa hodí lepšie pre vaping, freebase nikotín alebo nikotínová soľ? Ktorý z nich máte radšej?