Ako si vybrat spravny eliquid_esmoke (www.e-smoke.sk)

 
Ako si vybrať správny e-liquid (náplň)?

Výber liquidu je veľmi dôležitou otázkou spokojného používania. Pri správnom výbere e-liquidu treba zohľadniť typ elektronickej cigarety, hustotu náplne (pomer VG/PG) a silu nikotínu!

 
Čo musím vedieť o VG/PG?

Náplne do elektronických cigariet sú k dispozícii v mnohých variantoch a pomeroch rastlinného glycerolu (VG) a propylénglykolu (PG)50/50, 70/30, 80/20. Práve tieto dve zložky rozhodujú, či bude e-liquid riedky alebo hustý. Vyšším obsahom PG zložky je liquid redší, znižuje sa množstvo vytváranej pary ale je zvýšená chuťová zložka a lepšia viazanosť nikotínu. Naopak, ak liquid obsahuje viac VG zložky, bude hustejší a zároveň bude vytvárať viac pary. Je preto vhodný na DL (poťah priamo do pľúc, ako vodná fajka) používanie a na tvorbu hustých a veľkých mrakov. Výber správneho pomeru VG/PG odohráva veľmi dôležitú úlohu pre správne fungovanie elektronickej cigarety. Ak budete do e-cigarety vyžadujúcej husté náplne nalievať tie riedke, bude vám pretekať a naopak, ak do cigaretky stavanej pre klasické náplne (VG50/PG50) budete dávať tie hustejšie, tak sa vám oveľa skôr spáli žhaviaca hlava!
   

Ako si vybrat spravny eliquid_esmoke (www.e-smoke.sk)

 
Aká sila nikotínu je pre mňa tá pravá?
 
Pre bývalých fajčiarov sa jedná o jeden z najkritickejších bodov pri prechode na e-cigaretu. Jedná sa o individuálnu otázku, pretože je ovplyvnená jednak počtom vyfajčených cigariet za deň, ako i výkonnosťou zariadenia a v neposlednom rade subjektívnymi pocitmi každého používateľa. Bežný obsah nikotínu v klasických e-liquidoch sú: 0, 3, 6, 9, 11, 12, 16, 18, 20 mg nikotínu / ml. Podľa zákona TPD, ktorý v Európskej únii obmedzuje distribúciu a predaj tabakových výrobkov, už nie je možné legálne zohnať e-liquid silnejší ako 20 mg/ml!
Nepísaným pravidlom je, že fajčiarovi, ktorý fajčil ľahké cigarety s nižším obsahom nikotínu (0,5-0,7%) stačí max.12 mg nikotínu / ml. Odporúčame začať s obsahom nikotínu 6 až 9 mg/ml. Tvrdé cigarety s vyšším obsahom nikotínu (0,8-10%) sa rovnajú 12-18 mg nikotínu / ml. Ak ste úplný začiatok a odporúča sa prvýkrát kúpiť e-liquidy o rôznej intenzite, aby ste presne odhadli silu nikotinu, ktorá vám najviac vyhovuje.
 
throat hit esmoke_ako si vybrat e-liquid (www.e-smoke.sk)
 
Pri nedostatku nikotínu skúste silnejšiu variantu, použiť výkonnejšie zariadenie alebo prejsť na DL poťahovanie.
 Ak vás pri používaní liquidu škriabe v krku, zvoľte si náplň s nižším obsahom nikotínu. Za vyskúšanie stoja aj náplne s obsahom nikotínovej soli. Vždy si môžete liquid s vyšším obsahom nikotínu zriediť s liquidom s nižším obsahom nikotínu, alebo s 0mg nikotínu. 10 ml fľaštička liquidu vydrží priemernému fajčiarovi zhruba 2-3 dni.

Prestaň fajčiť, daj si jablko!

 Výber príchutí už zostáva len a len na osobných preferenciách. Bývalí fajčiari volia najčastejšie tabakové príchute. Výrobcovia sa snažili vyrobiť liquidy, ktoré by sa chuťou blížili čo najviac niektorým konkrétnym značkám cigariet. Vhodné je vyskúšať i iné. Paleta chutí je naozaj pestrá. Na výber máte ovocné príchute, ale aj koláčové, nápojové, sladké cukríkové, žuvačkové a osviežujúce s chladivým podtónom, atď. Liquidy sa dajú akokoľvek kombinovať. Namiešajte si tabak s ovocím, dve rôzne sily mg nikotínu, aby výsledná chuť a sila bola pre vás tá pravá. Fantázii sa medze nekladú!
 

ako si vybrat e-liquid esmoke_mtl vaping (e-smoke.sk)

 
Vhodné e-liquidy pre MTL vaping, pre fajčiarov
Keď ste bývalý fajčiar resp používate zariadenie na MTL – šlukovanie (poťahovanie štýlom ústa-pľúca podobne fajčeniu klasickej cigarety), odporúča sa držať hustoty 50/50. Ideálny pomer VG/PG pre väčšinu MTL zariadení s miernou produkciou pary a s dobrým podaným chuti. Niektoré MTL liquidy majú pomer VG/PG 30/70. Čím viac zložky PG však liquid obsahuje, tým je redší a ľahšie vyteká, prípadne presýti žhaviacu hlavu. Keďže pri šlukovaní sa para (aerosól) dostáva najprv do úst, je možné použiť vyššie dávky nikotínu (až do 18mg/ml) a aj náplne s nikotínovou soľou!

Náplne s pomerom VG/PG 30/70 - Dekang
Náplne s pomerom VG/PG 50/50 - EmporioAramaxLiquaWay to Vape
Náplne s nikotínovou soľou v pomere VG/PG 50/50 - JUICE SAUZ SALTMinimalBig MouthIVG BeyondJam VapeIVGJust JuiceLiqua 4SEmporio
Náplne s hybridnou soľou v pomere VG/PG 50/50 - Riot SquadDollar H

 

ako si vybrat spravny eliquid_DL vape (www.e-smoke.sk)

 
Vhodné e-liquidy pre DL vaping – veľké husté mraky, triky

Ak máte vape na DL, čiže zariadenie na veľkú produkciu hustej pary, vyžaduje sa používať husté e-liquidy s najmenej s 70% podielom glycerínu (VG/PG 70/30). Majte na vedomí, že čim vyšší pomer VG, tým je aerosol hustejší. Pri DL poťahovaní sa musia zvoliť oveľa slabšie hodnoty nikotínu, z dôvodu priamej distribúcie aerosólu do pľúc. Pre DL poťah je vhodné použiť liquidy o hodnotách 0-6 mg/ml nikotínu.
Shortfill Shake n Vape náplne (bez nikotínu!) sú určené pre DL zariadenia.
Stačí do nich naliať nikotínový booster a viete z nich urobiť nikotínový e-liquid! Návod, ako to spraviť, nájdete TU.

Náplne s pomerom VG/PG 70/30 - Dekang High VG, Frutie, Emporio High VG

 
Príznaky predávkovania nikotínom

U otráveného jedinca sa najprv prejavuje stimulačný efekt nikotínu, ktorý zahŕňa nepokoj, nervozitu, úzkosť, trasenie končatín, zvýšený krvný tlak, potenie, bledosť, bolesti hlavy a búšenie srdca, studený pot. Objaviť sa môžu epileptické záchvaty a tráviace ťažkosti ako je zvýšené slinenie, nevoľnosť, zvracanie a hnačka.